Η τιμή του αλουμινίου παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία περίπου 14 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα το 2022 έφτασε το υψηλότερο επίπεδο από το έτος του 2008 ενώ και οι τιμές spot του αλουμινίου κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 1988 . Ο λόγος που συμβαίνει αυτό κατά βάση έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζεται μείωση στα αποθέματα ενώ οι φόβοι για μείωση της προσφοράς οδηγούν στην αύξηση του όγκου αγοράς του αλουμινίου.
Ενώ η αύξηση των τιμών έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της παρουσίας του αλουμινίου παντού στη σύγχρονη ζωή, σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας και της καθημερινή ζωής, όπως τα κουφώματα αλουμινίου που επιλέγουμε να τοποθετήσουμε στα σπίτια μας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και η συνεχής επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία ενισχύουν την αυξητική τάση της τιμής του αλουμινίου κάνοντας όλο και περισσότερα κράτη να ανησυχούν για την εξέλιξη της κατάστασης αυτής. Να σημειωθεί πως η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου, πράγμα που δικαιολογεί και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Την περίοδο αυτή μάλιστα η τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) βρίσκεται στα 3.237 δολάρια ο τόνο, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 3,4%.
Από πού επηρεάζεται σήμερα η τιμή του αλουμινίου;
Το αλουμίνιο έχει σημειώσει άνοδο κατά 15% εντός του 2022. Σήμερα η τιμή του αλουμινίου επηρεάζεται καταλυτικά από την Κίνα που αποτελεί παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή αλουμινίου, παρέχοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας προσφοράς. Η ίδια ωστόσο περιόρισε την παραγωγή του λόγω της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την βελτίωση του αέρα.
Επίσης από πέρσι, η Κίνα ανάγκασε δεκάδες μεταλλουργεία να μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε ελλείψεις, προκειμένου έτσι να μειωθεί η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ευρώπη, μειώθηκε επίσης η παραγωγή λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ρωσοουκρανική κρίση συνιστά ακόμη έναν λόγο που επηρεάζει την τιμή του αλουμινίου καθώς και λόγω των σκληρών κυρώσεων των δυτικών κρατών σε βάρος της Ρωσίας, η οποία και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Έτσι η ενεργειακή κρίση που προκύπτει από την παράγωγη του αλουμινίου αυξάνει ακόμα περισσότερο τις τιμές του.
Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει την παράγωγη του αλουμινίου καθώς αυτή συνιστά μια εξαιρετικά υψηλή ενεργοβόρα διαδικασία καθώς περιλαμβάνει την μετατροπή του βωξίτη σε καθαρό μέταλλο. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα έχει γίνει η προτιμότερη χώρα παραγωγής λόγω των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα, οι οποίοι παρήγαγαν εξαιρετικά φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο, πλέον η ζήτηση αυξάνεται λόγω των μεγάλων ελλείψεων που δημιουργούνται από την επιβολή περιορισμών στην παραγωγή σε βιομηχανίες εκπομπής υψηλών ρύπων από την Κίνα. Παρά την αύξηση των τιμών ωστόσο το μέταλλο εξακολουθεί να αγοράζεται, με πολλούς αναλυτές μάλιστα αναφέρουν πως οι αυξητικές αυτές τάσεις θα έχουν και συνέχεια. Τέλος, εκτιμάται ότι τα αποθέματα αλουμινίου ως το τέλος του 2022, θα βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.