Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μας αποτελεί κάτι που πλέον μας απασχολήσει και θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσουμε τόσο τα έξοδα σε κατανάλωση ρεύματος όσο και για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Παρακάτω ετοιμάσαμε για εσάς έναν χρήσιμο κατάλογο με 10 απλές και αποδοτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στο σπίτι σας.
Οι παρακάτω απλές στην εφαρμογή και οικονομικές συμβουλές μπορούν να σας εξασφαλίσουν μέχρι και 40% εξοικονόμηση ενέργειας.
1.Ενεργειακά κουφώματα και μόνωση
Η μόνωση και η επένδυση στην αναβάθμιση αυτής αποτελεί μια από τις διασημότερες επιλογές για να εξοικονομήσετε ενεργεία στο σπίτι σας όλες τις εποχές του χρόνου. Αν μένετε σε παλιό σπίτι με φθαρμένα κουφώματα τόσο η ζέστη όσο και το κρύο εισχωρούν μέσα στο σπίτι σας χωρίς να βρίσκουν κάποια ιδιαίτερη αντίσταση.
Έτσι η θερμότητα ή ψύξη δεν μένουν εντός του σπιτιού σας με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αυξάνετε συνεχώς την ένταση των ηλεκτρικών συσκευών σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τα κουφώματα σας με νέα ενεργειακά. Να προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή την κατοικίας ή πολυκατοικίας σας καθώς και να επιλέξετε διπλά τζάμια για τα παράθυρα σας.
Επιπλέον, προμηθευτείτε αυτοκόλλητες αεροστεγανωτικές ταινίες ή αλλά μονωτικά υλικά και κλείστε χαραμάδες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας. Τέλος, επενδύστε στην μόνωση κάτω από την εξώπορτα τοποθετώντας διπλό αεροστόπ για να μην μπαίνει αέρας από τις χαραμάδες στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
2. Θέρμανση και μείωση κατανάλωσης ενέργειας
Στην αυτόνομη θέρμανση, ο θερμοστάτης δεν πρέπει να ρυθμίζεται πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Κάθε επιπλέον βαθμός ισοδυναμεί μέχρι και με 7% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Όταν αερίζεται τους χώρους να μεριμνείτε ώστε να είναι κλειστό το σύστημα θέρμανσης. Μην σκεπάζετε τα θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ, διότι έτσι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Επίσης, καλό είναι να τα εξαερώνετε τακτικά για μεγαλύτερη απόδοση και να καθαρίζετε από την σκόνη.
3. Συντήρηση καυστήρα/λέβητα
Μέσα στο καλοκαίρι ή καλύτερα προς τα τέλη αυτού (Σεπτέμβριος) μεριμνήστε ώστε να γίνεται σωστή ρύθμιση, συντήρηση και καθαρισμό στον καυστήρα σας από κάποιον ειδικό. Έτσι η θέρμανση θα είναι αποδοτική και με χαμηλότερη κατανάλωση ενεργείας.
4. Ψύξη και κλιματιστικό
Ρύθμισε το θερμοστάτη στους 26°C και όταν το ανάβετε πάντα να μεριμνείτε ώστε να είναι κλειστά όλα τα παράθυρα και οι πόρτες. Ενώ η συντήρηση του σε τακτική βάση είναι απαραίτητη ώστε ένα είναι και αποδοτικό. Επίσης, οι ανεμιστήρες αποτελούν και αυτοί συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενεργείας, τους οποίους και μπορείτε να επιλέξετε.
5. Κουζίνα και εξοικονόμηση ενεργείας
Η κουζίνα είναι ένας χώρος του σπιτιού που καταναλώνει πολύ ενεργεία και περιέχει πολλές συσκευές. Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνο όταν μαγειρεύετε κάποιο φαγητό διότι έτσι χάνεται το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Επίσης, χρησιμοποιήστε τον φούρνο σας μια φορά για να μαγειρέψετε περισσότερα από ένα φαγητό.
Μια ακόμη συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε 30 με 60% ρεύμα. Ενώ τέλος, όταν βράζετε νερό, να σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της καθώς έτσι θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιείτε βραστήρα.
6. Ψυγείο
Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στην συντήρηση να είναι στους 7 βαθμούς και του καταψύκτη στους –18°C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα. Αν έχετε σκοπό να επενδύσετε σε ένα νέο ψυγείο επιλέξτε ένα με ενεργειακή κατανάλωση διότι αυτό συνιστά μια συσκευή που μένει μόνιμα σε λειτουργία.
Επιπλέον, μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην το κρατάτε πολλή ώρα ανοικτό. Όσον αφορά την συντήρηση κα καλύτερη απόδοση του, ελέγξτε το λάστιχο της πόρτας ώστε να είναι καθαρό και να εφαρμόζει τέλεια ώστε αυτό να μην μένει ανοιχτό.
7. Φόρτιση και συσκευές
Μεριμνήστε ώστε να μην αφήνετε τις συσκευές σας σε λειτουργία αναμονής (stand-by) γιατί έτσι αυτές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Δεν αφήνουμε όλο το βράδυ ή για πολλές ώρες άσκοπα τις συσκευές για φόρτιση καθώς αυτές απαιτούν μόνο λίγες ώρες. Επίσης αν δεν τις αφαιρούμε, ακόμα και όταν αυτές έχουν φορτίσει τελείως, εκείνες συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.
8. Φως και λάμπες
Αλλάξτε τις λάμπες του σπιτιού σας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και με λαμπτήρες LED, οι οποίοι και καταναλώνουν έως και 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούς έως 10 φορές περισσότερο. Με την χρήση τέτοιων λαμπτήρων LED, η εξοικονόμηση ενέργειας αγγίζει το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.
Επίσης, μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα όταν δεν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο και πάντα να ελέγχετε ότι τα έχετε σβήσει φεύγοντας από έναν χώρο. Κατά την διάρκεια της ημέρας ανοίξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε το φυσικό φως να γεμίσει τους χώρους σας.
9. Μπάνιο και θερμοσίφωνας
Αντί από το να κάνετε μπάνιο γεμίζοντας την μπανιερά σας επιλέξτε το ντους. Έτσι καταναλώνετε
3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό. Επενδύστε στην εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ο οποίος μπορεί να καλύψει σε ποσοστό του 70% τις ετήσιες ανάγκες σας σε ζεστό νερό με ταυτόχρονη μείωση στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μια ακόμη συμβουλή μας είναι να βάζετε χρονόμετρο κάθε φορά που ανοίγετε το θερμοσίφωνα σας ώστε να ξέρετε ποτέ πρέπει να τον κλείνετε και να μην τον ξεχνάτε ανοιχτό.
10. Πλυντήριο
Γυριστέ τον διακόπτη του πλυντηρίου σας στους 30°C και εξοικονόμησε έως και 40% ενέργεια. Επιλέξτε οικονομικά προγράμματα πλύσης και προτιμάτε να γεμίζετε πλήρως τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων σας, αλλά και του πλυντηρίου πιάτων σας πριν ξεκινήσουν να λειτουργούν. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείτε ενέργεια και ταυτόχρονα πλένονται περισσότερα ρούχα και σκευή. Ενώ με την επιλογή ενός πλυντηρίου πιάτων μειώνουμε και την κατανάλωση νερού.
Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν εύκολες αλλαγές που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να μειώσουμε τόσο τα ενεργειακά έξοδα μας όσο και την κατανάλωση ενέργειας μεριμνώντας συγχρόνως για την προστασία του πλανήτη μας. Ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μας και να εφαρμόσετε μερικές από αυτές για έναν οικονομικότερο και ενεργειακά αποδοτικότερο τρόπο ζωής.
Μία Απάντηση