Η υγροποίηση στα κουφώματα αποτελούσε και αποτελεί πάντα μια ανησυχία όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε τον τύπο κουφωμάτων . Πρώτον ας δούμε τι είναι το φαινόμενο της υγροποίησης στα κουφώματα και μετά τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος . Ο ένας τρόπος παρομοιώσεις είναι με το φαινόμενο της κατσαρόλας τον οποίο εύκολα κατανοούμε όλοι μας . Με λίγα λόγια όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δυο πλευρών του ίδιου υλικού . Δηλαδή στο καπάκι της κατσαρόλας με το νερό όταν αυτό ζεσταίνεται οι υδρατμοί ανεβαίνουν και ακουμπούν το κρύο καπάκι και μετά λόγο διαφοράς θερμοκρασίας οι υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγονίδια νερού . Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα απλό φυσικό φαινόμενο το οποίο με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε και η βροχή στην ατμόσφαιρα . Είναι τόσο εύκολο να το κατανοήσουμε γιατί είναι απλά νόμος της φυσικής που έχουμε μάθει στο όλοι στο σχολείο . Αυτό το φαινόμενο της υγροποίησης δεν το συναντάμε μόνον στα κουφώματα αλουμινίου . Επίσης το συναντάμε και στους πλευρικούς τοίχους μιας κατοικίας , στο ταβάνι η αλλιώς στην οροφή του κάθε σπιτιού όταν είναι το τελευταίο πάτωμα και μετά είναι η ταράτσα του χτιρίου . Το έχουμε δει επίσης και στα λουτρά η αλλιώς μπάνια τα οποία δεν έχουν παράθυρο για εξαερισμό παρά μόνον κάποιον τύπου ανεμιστήρα ο οποίος δεν προλαβαίνει να κάνει σωστά και γρήγορα την αντικατάσταση του αέρα με τους υδρατμούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σταγονίδια νερού στα πλακάκια , στα είδη υγιεινής στον καθρέπτη του λουτρού .
Η άλλη επίπτωση λόγο της παραμονής της υγρασίας στα στερεά τμήματα του σπιτιού δηλαδή τοίχοι , πλακάκια , έπιπλα ευνοεί την εμφάνιση της μούχλας . Εμφανίζεται κυρίως στα σημεία που δεν έχει καλό αερισμό και φυσικά καλό φωτισμό . Κατανοώντας εύκολα το φαινόμενο της υγροποίησης μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ποιο αποτελεσματικά . Στης ποιο πολλές περιπτώσεις που έχουμε συναντήσει η εύκολη λύση είναι να αγοράσουμε έναν αφυγρατήρα η κάποιον ιονιστή και να τον βάλουμε σε λειτουργία . Με αυτήν την κίνηση έχουμε λύσει μέρος του προβλήματος . Ας επισημάνουμε κάτι για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου . Η υγροποίηση γίνεται ποιο διακριτή όταν στην ατμόσφαιρα το ποσοστό της υγρασίας στον αέρα είναι μεγάλο δηλαδή πάνω από 60% . Κάποιες περιοχές με πολλή βλάστηση η πράσινο , κοντά σε πάρκα πρασίνου με πολλά δέντρα η περιοχές η οποίες είναι σαν πεδιάδα η κάμπος , σε αυτές της περιπτώσεις συναντάμε ποιο έντονα το φαινόμενο της υγροποίησης . Σε ποιο λίγο ποσοστό συναντάμε το συγκεκριμένο φαινόμενο στης περιοχές η οποίες είναι ανατολικές , στης πλαγιές και φυσικά εκεί που υπάρχει καλύτερη ροή του αέρα .
Ας επιστρέψουμε πάλι στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της υγροποίησης . Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η τοιχοποιία της κατοικίας μας η οποία έχει μεγάλες θερμικές απώλειες . Αυτό το πρόβλημα λύνεται με την τοποθέτηση θερμοπρόσοψης στα εξωτερικά τοιχία μας βελτιώνοντας την απόδοση του κέλυφος της κατοικίας μας . Επίσης αν από πάνω μας είναι η ταράτσα του σπιτιού μας καλό θα είναι να γίνει θερμομόνωση και φυσικά υγρομόνωση . Έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε πάρα πολύ της απώλειες από το συγκεκριμένο σημείο . Και τελευταίο θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα κουφώματα μας με νέου τύπου δηλαδή με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου , συνθετικά η και ξύλινα τα οποία είναι με θερμοδιακοπή και φυσικά με διπλά ενεργειακά τζάμια τα οποία αποτρέπουν της θερμικές απώλειες των κουφωμάτων μας .
3 Απαντήσεις
Σε κάθε περίπτωση υγροποίηση με σταγόνες νερού αν δούμε στο σπίτι μας θα πρέπει να μας ανησυχήσει .
Με την αλλαγή τον κουφωμάτων σε νέου τύπου δεν λύνουμε μόνο το πρόβλημα τής υγροποίησης αλλά έχουμε και οικονομία στην θέρμανση!
Τα συνθετικά κουφώματα pvc έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα στην θερμομόνωση και στην μη υγροποίηση τους .