Αναμφίβολα είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο το παιδικό δωμάτιο να έχει ασφαλιστεί σωστά προκειμένου το παιδί να μπορεί να ζει και κυρίως να παίζει μέσα σε αυτό. Δώστε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και προστατέψτε αποτελεσματικά το παιδί σας από κάθε είδος κινδύνου.
Επειδή λοιπόν ο παράγοντας ασφάλεια παιδιού είναι πάντα προτεραιότητα για έναν γονέα παρακάτω θα βρείτε τα 5 σημαντικότερα tips ασφαλείας για το παιδικό δωμάτιο και πώς να τα εφαρμόσετε.
1. Παιδικό δωμάτιο και ασφάλεια: Προστατέψτε τις πρίζες και τα καλώδια
Οι ηλεκτρικές πρίζες και τα καλώδια είναι κοντά στα χέρια των παιδιών και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για αυτά. Χρησιμοποιήστε καλύμματα πριζών ή προστατευτικά για να αποκλείσετε την πρόσβαση των παιδιών. Αυτά μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη. Χρησιμοποιήστε επιπλέον οργανωτές καλωδίων για να διατηρήσετε τα καλώδια τακτοποιημένα και εκτός της εμβέλειας του παιδιού σας. Αυτό θα αποτρέψει τους κινδύνους πτώσης και ηλεκτροπληξίας.
Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε φωτιστικά και λάμπες, καθώς τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να είναι σε σημείο που να τα φτάνει το παιδάκι σας.
2. Στεριώστε τα βαριά έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο
Τα παιδιά, από την φύση τους είναι περίεργα και θέλουν να εξερευνούν συνεχώς για αυτό μπορεί να προσπαθήσουν να αναρριχηθούν στα έπιπλα και τις ραφιέρες. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα βαριά έπιπλα είναι ασφαλώς στεριωμένα στον τοίχο για να αποτρέψετε την ανατροπή τους.
3. Επιλέξτε για το παιδικό δωμάτιο υλικά ασφαλή και μη τοξικά
Όσο πιο «άδειο» είναι ένα παιδικό δωμάτιο τόσο πιο ασφαλείς θα νιώθετε. Δώστε χρώμα με ελαφριά διακοσμητικά και όμορφες αποχρώσεις και ταπετσαρίες στους τοίχους. Μέχρι να φτάσει το παιδί σε μια ηλικία που θα καταλαβαίνει τον κίνδυνο του να βάλει κάτι στο στόμα του (που δεν είναι φαγώσιμο) καλό θα ήταν να απομακρύνετε καθετί που καταπίνεται εύκολα.
Όταν επιλέγετε έπιπλα, κρεβάτια και διακόσμηση για το παιδικό δωμάτιο, δώστε προτεραιότητα σε αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από μη-τοξικά υλικά. Ψάξτε για πιστοποιήσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του προϊόντος, όπως χαμηλές εκπομπές χημικών. Αποφύγετε έπιπλα με αιχμηρές άκρες ή μικρά αποσπώμενα μέρη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.
4. Εγκαταστήστε προστατευτικά και κλειδαριές στα παράθυρα
Τα παράθυρα αποτελούν πιθανό κίνδυνο για πτώση για αυτό είναι απαραίτητο να εγκαταστήστε προστατευτικά ή κλειδαριές στα παράθυρα για να αποτρέψετε την πρόσβαση ή την ανοιγοκλείσιμο από τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι οι κλειδαριές είναι ασφαλείς ώστε να μην μπορεί να ανοίγει την πόρτα το παιδί σας μόνο του.
Τα κάγκελα στο μπαλκόνι του δωματίου του πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά ύψος. Προσοχή επίσης και στα στόρια. Τα στόρια απαγορεύονται να μπαίνουν σε παιδικά δωμάτια. Όσον αφορά τις τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη ώστε ακόμα και αν το παιδί σας πέσει πάνω σε αυτές να μην θρυμματιστεί το τζάμι και το τραυματίσει ακόμα περισσότερο.
5. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του παιδικού κρεβατιού
Το κρεβάτι είναι ένας χώρος που το παιδί σας περνά πολύ χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι είναι ασφαλές, χωρίς κινδύνους πτώσης. Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κρεβατιού για να αποτρέψετε το παιδί σας από την πτώση και επιλέξτε ασφαλές στρώμα με το κατάλληλο μέγεθος.
Τα tips αυτά ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα ασφαλές παιδικό δωμάτιο, στο οποίο θα μπορεί να παίζει και να μεγαλώνει με ασφάλεια το παιδί σας. Τακτικά ελέγξτε το δωμάτιο για πιθανούς κινδύνους και προσαρμόστε τα μέτρα ασφαλείας καθώς το παιδί σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξερευνά το περιβάλλον του.